Џејмс К. Фланаган из Њујорка оставио је својим унучићима, од којих најмлађе има пет а најстарије 11 година, писмо са бројним саветима које је стекао током свог дугог животног искуства.

Почињем ово писмо 8. априла 2012, тачно на мој 72. рођендан.

1. Свако од вас је најлепши дар од Бога вашој породици и целом свету. Сетите се тога увек, нарочито кад сумњате у себе и кад сте обесхрабрени.

2. Не плашите се никога и ничега и живите пуним плућима. Следите своје жеље и наде без обзира на то колико су тешке и колико се разликују од туђих.

Људи често не раде оно што желе или што би требало јер константно размишљају шта ће други мислити или рећи. И запамтите још једну битну ствар – људи који вам не донесу пилећу супу кад сте болесни или ако нису поред вас кад сте у невољи, нису битни!

3. Сви смо ми сасвим обични људи. Неки носе прескупу одећу или имају велике титуле или моћ и мисле да су изнад свих осталих, али није тако. Они имају исте сумње, страхове и наде, једу, пију, спавају и прде, као и сав нормалан свет.

4. Кад порастете и добијете децу, увек имајте на уму стару ирску пословицу: Хвалите децу и она ће цветати!

5. Будите добри и увек помажите људима – нарочито слабијима, онима који су уплашени и деци. Сви они носе неку своју тугу и потребно им је ваше саосећање.

6. Немојте се придружити војсци или било којој другој организацији која вас тренира да убијате. Рат је зло. Све ратове су започели стари људи који су преварили младе мушкарце да мрзе и убијају једни друге. Старци преживе и као што су започели рат оловком и папиром, завршавају га на исти начин.

7. Читајте књиге колико год можете. Оне су предиван извор уживања, мудрости и инспирације.

8. Увек будите искрени.

9. Путујте кад год сте у могућности, посебно док сте млади. Не чекајте да имате довољно новца или док се све коцкице не сложе. То се никада, али никада не дешава.

10. Изаберите посао или професију коју ћете волети. Наравно, биће и тешких момената, али посао мора да вам буде уживање.

11. Не вичите! То никад не успева, а повређује и вас и друге. Сваки пут кад сам викао, доживео сам неуспех.

12. Увек испуњавајте обећања која сте дали деци. Немојте да говорите „видећемо“ ако знате да је одговор „не“. Деца очекују истину, дајте им је с љубављу и добротом.

13. Никад не говорите некоме да га волите ако није тако.

14. Живите у хармонији с природом: изађите напоље, обиђите шуму, планине, мора, пустиње. То је веома важно за душу.

15. Грлите људе које волите. Реците им сада колико вам значе, не чекајте да буде прекасно.