Доктор Бенџамин Спок је био амерички педијатар. Изузетно познат писац књига о томе како исправно васпитати дете.

Ово су његови најпознатији цитати:

“Ако су родитељи у потпуности заузети само својим дететом, стално забринути са њега, они постају незанимљиви за друге, па чак и једно за друго. Жале се да су бог детета одуђени да живот проводе у четири зида, иако су сами криви за то. До одређене мере, прва трудноћа означава крај безбрижности за жену. Жена разуме да ће након рођења детета њена забава бити веома ограничена”.

“Није изненађујуће да отац има помешана осећања према супрузи током њене трудноће, или чак док је у породилишту или када дође са новорођенчетом кући. Али муж мора да се подсети да је његова супруга много тврђа од њега.”

“Ако су у детињству младу мајку или оца презирали и превише кажњавали, сигурно су одрасли у несигурне људе, што изражавају нетолеранцијом на критику и сталном жељом да потврђују своју независност.”

“Сваки родитељ мора да воли своје дете такво какво јесте, и мора да заборави на све оне квалитете које њихово дете нема. Овај савет дајем из најпрактичнијих разлога. Чињеница је да дете које је вољено и поштовано такво какво јесте, одраста као особа која је сигурна у своје способности и воли живот.”

“Резултат образовања не зависи од озбиљности или нежности, већ од вашег осећаја према детету и од оних животних принципа које усадите у њега.”

“Дете које се плаши да се растане од мајке, још ће то теже да уради ако мајка оклева приликом растанка. Ако је мајка анксиозна, и тешко се раздваја од детета, оно ће стварно да помисли да је раздвајање опасна ствар!”

“Понекад помаже детету ако му признате да сте љути на њега. Ако ово урадите мудро, тим признањем неће поткопавати ваш ауторитет.”

“Дете се није родило као лажов и преварант. Ако често лаже, онда неко или нешто врши велики притисак на њега. Лаж каже да га неки проблем јако мучи.”

“Оно што добре мајке и очеви инстиктивно осећају да треба да ураде за своје бебе је обично и најбоље што може да се уради.”

“Све време док је особа дете, она учи да буде и родитељ. Када постане родитељ углавном је родитељ који изнова проживљава детињство.”

“Срећа је углавном нуспродукт који настаје када радимо оно што нас чини испуњеним.”

“Постоје само две ствари које ће дете радо да подели са другима: заразну болест и мамине године.”

“Рекао бих да је најпоузданији показатељ зрелости једног мушкарца или жене хармонија, стил, срећа и достојанство које он/она ствара у свом браку и задовољство и инспирација коју пружа свом брачном другу.”

Извор: detinjarije.com