На Фејзбук страни Центра за логопедију и рану интервенцију Др Несторов објављен је занимљив поглед на тренутну ситуацију из угла проф. др Светомира Бојанина. Ево шта он каже:

Данашња деца нису навикла да нешто нема или да не може.
Свако одлагање задовољства је позитиван васпитни чин и биће корисно деци у животу. Дете мора да зна и за НЕ и за ДА од првих дана живота. САДА ЈЕ ПРИЛИКА ДА ИМ СЕ ТО ОБЈАСНИ!

Не васпитава се речима, већ делима.
Никада на интернету и у књижарама није било више “какопедија” (како ово, како оно, зашто ово…) и уџбеника из популарне дечје психологије, а родитељи никада нису били у већој дилеми како треба да васпитавају децу. Ако се држите упутстава и рецепата за васпитање, ваш труд је узалудан. НЕ ВАСПИТАВА СЕ РЕЧИМА, ВЕЋ ДЕЛИМА!

Не ослањајте се на машине и не умећите их између себе и детета
Данас су популарни часови преко компјутера. Сад имају и часови говора за децу преко интернета и они сигурно нису штетни, али нису ни неопходни. У овој ситуацији је корисније да дете слуша природан глас родитеља и природан изговор док родитељи комуницирају са децом, док се играју, док називају њихове играчке, њихове љутње. Важно је да децу и једни друге обухватимо људским гласом. НЕ ОСЛАЊАЈТЕ СЕ НА МАШИНЕ И НЕМОЈТЕ ИХ УМЕТАТИ ИЗМЕЂУ ВАС И ДЕЦЕ. Биће времена за стручњаке, јер неће ово трајати предуго.

Игра је најважнија активност деце
Кроз игру упознају и откривају живот, али и траже сараднике за ту своју игру. Треба живети са децом и играти се са њима. Колико се играти са децом? Играјте се колико и ви уживате у томе, а не на силу или по распореду. Ипак, будите више једни са другима, а мање са компјутерима и телефонима. Треба знати да дете расте из себе, а ми само помажемо.

Корону ћемо зауставити само ако будемо живели СА ДЕЦОМ
И ако будемо разговарали и ако навикнемо да будемо сами са собом и са својим породицама. Не треба децу да застрашујемо, него да их научимо како да се понашају у оваквим ситуацијама. Данас су стрес и депресија постале водеће дијагнозе у психијатрији, а још као млад лекар сам спознао велику истину да стрес не лече психијатар и лекови, већ људи, породица и пријатељи.

Извор: zelenaucionica.com