Приче које почињу анегдотама у којима свекрва на венчању „случајно“ хвата бидермајер најчешће се не завршавају – „и живели су срећно и задовољно до краја живота“, већ у – бракоразводној парници. А пут којим она изводи десант на породично гнездо свог одбеглог сина поплочан је – њеним најбољим намерама. Свака случајност са метафором о путу који води у пакао потпуно је намерна, тврди др Анамарија Казанесе, психолог и психотерапеут, која је у магазину „Обсервер“ недавно презентовала поражавајућу статистику да се у Италији, земљи која је некада сматрана за бастион брака, разводи дешавају на сваких пет минута.

Криза која је овде владала више од једне деценије утицала је на принудно враћање младих брачних парова у своју девојачку или момачку собу, а иза статистике по којој се сваки пети брак завршава разводом стоји искуство стручњака које говори да је један од узрока развода – необично присан однос мајке и сина.

На питање – ко прави мамине синове, др Зоран Илић, психијатар и психотерапеут, одговара: „Мамини синови узгајају се у наручју незрелих и неостварених жена, односно емотивних пијавица које систематски трују сва његова осећања према женама и хране његов нарцизам речима: ’Ти си тако леп, паметан и не треба да трошиш време на те глупаче. Жене су превртљиве, лажљиве, неверне и само желе твој новац. Има времена за љубав, сада треба да завршаваш факултет, нађеш добар посао, посветиш се каријери’.“

– Преко ноћи открива да има повишен крвни притисак и гастритис како би пажњу свога сина скренула на себе. Она ретко када отворено приговара, а своју повређеност показује – леденом ћутњом. Када се син врати са састанка са девојком, мајку најчешће затиче „болесну“ или, у мелодраматичнијој верзији ове приче, окружену лекарима хитне помоћи који слушају причу о безобзирном сину који оставља мајку у предворју срчаног удара, пуцања слепог црева, крварења чира, галопирајућег шлога – прича др Зоран Илић.

У почетку, она показује лажну љубазност према девојци, али ако веза потраје она „отвара“ очи сину речима: „Она те је залудела, никад нећеш завршити факултет, могао си пет пута бољу да нађеш…“ Истовремено, она сину шаље дупле поруке – каже му да треба да се осамостали, а чини све да он остане у кући: кува, пере, пегла и ради све оно што младе девојке мрзе да раде. Син осећа мајчину нетрпељивост и често је свађалачки расположен према њој, али остаје са њом јер нема довољно самопоуздања и сигурности у љубавном животу, истиче Илић.

Друга група маминих синова има се не задржава дуго у везама и често одржава паралелне везе али оног тренутка кад своје партнерку почиње да доживљава као личност, а не само као тело, они направе неку „зврчку“, па је оставе. Страх од брака је веома присутан код маминих синова, јер се мама обично не противи краткотрајним везама, али чим се помене матичар онда најчешће и започиње манипулацију болестима.

„Ако млади брачни пар живи под истим кровом, мајка се обично опредељује за суптилну варијанту злостављања. Другим речима, почиње да се меша у сваки сегмент њихове свакодневице, јер она боље кува ручак, боље васпитава дете, боље бира завесе… и упада у интимни простор младе породице кад год јој падне на памет. Ако снаја пружи отпор, она себе почиње да приказује као жртву или измишља трачеве. Оно што се често дешава јесте да жена не може да издржи притисак свекрве и инсистира да промене место становања, што за сина представља доказ тезе да је мама била у праву. Треба имати на уму да живот са свекрвом значи предворје развода брака, али то истовремено не значи да ’удаљена’ мајка не представља опасност. Мајка која је одгајила маминог сина стрпљиво чека својих пет минута када ће сину саопштити: ’Видиш да сам била у праву!’“, закључује др Зоран Илић.

Извор: Политика