Остварење дететове ноћне море:

Отац пакује кофере и каже: “Жао ми је, душо, твоја мама и ја једноставно не можемо више да живимо заједно”.
Или отац, без и једне речи, излази и никада се не враћа.
Или отац умире.
И после тога више ништа није исто. Од тог момента па надаље, већи део живота постаје ИЗБЕГАВАЊЕ СЛЕДЕЋЕГ ЗБОГОМ.
Губитак оца у детињству заувек мења облик ћеркиног идентитета – како она посматра свет и себе. Не само да је њена веза са првим и најважнијим мушкарцем у њеном животу оштро пресечена и угашена него су и све њене перцепције, све њене одлуке, све њене будуће везе филтриране кроз тај рани, незамисливи, неописиви губитак.

Наслеђе очевог одсуства

Иако постоје разлике у узроцима очевог одсуства, постоје и сличности емоционалним последицама. Ћерке које изгубе свог оца често имају исто психолошко наслеђе:

– СТРАХ ОД ИНТИМНОСТИ – све жене које сам интервјуисала, којима је била ускраћена трајна повезаност са оцем, имале су некако тешке романтичне везе. Опште место код њих била је неспособност да верују да мушкарац неће отићи. Лјубав према мушкарцу за њих је скок у непознато, јер је трајна веза са мушкарцем потпуно теоријска.

– ПОТИСКИВАЊЕ ЕМОЦИЈА – Ако су све ове ћерке ишта научиле, онда је то да је најбољи начин да савладају бол због очевог одсуства једноставно потискивање емоција. Док су неке ћерке највећи део времена обузете осећањима, а друге су стално на емоционалној стражи, све оне имају проблема да одреде шта тачно осећају и зашто.

– СТРАХ ОД ЗАВИСНОСТИ – Други модел код ових жена је њихово страховање да неће бити у стању да се саме издржавају и да ће бити финансијски зависне од мушкараца. Ово нарочито важи за жене које су урођено склоне самопотврђивању и које су по темпераменту усамљеници.

– СТРАХ ОД НЕЗАВИСНОСТИ – Друге остављене ћерке иду у другу крајност и не могу да буду саме. Ове жене сувише су брзо ускакале у љубав, биле су сувише обузете својим напорима да избегну усамљеност и ужасно подсећање на то да су остављене саме на свету.

– УЗНЕМИРЕНОСТ ЗБОГ СЕКСА – Жена чији је отац био само повремено присутан или потпуно одсутан, често има тешкоћа у свом сексуалном функционисању. Сексуално уздржавање је још један начин да се заштити: ако не дозволи да овај најприватнији део ње буде изложен, не може ни да буде повређена.

– СТАРИЈИ МУШКАРЦИ – Већина жена удаје се за мушкарце који су у просеку пет година старији од њих. Али ћерка без оца која се веже за мушкарца дупло старијег од ње, често се схвата као неко коме је потребна “замена за оца”.

– НЕУКОРЕЊЕНОСТ – Вероватно најпогубније наслеђе очевог одсуства међу ћеркама које сам интервјуисала било је следеће: оне нису биле сигурне да припадају било где. Веровале су да су бачене у непријатељски универзум…

Из књиге Викторија Секунда, “Жене и њихови очеви: сексуални и романтични утицај првог мушкарца у вашем животу”

Извор: detinjarije.com