У својој књизи “Девојчицологија”, новозеландски психолог Најџел Лата саветује тате девојчица како да изграде добар однос са својим ћеркама, базиран на разумевању и заједничким интересовањима.

1. Одмах ускочите у на своју позицију. Ако желите да будете део њеног живота, морате се укључити на самом почетку. То је најважње! А није ни тешко – само треба да проводите време са њом.

2. Створите заједничка интересовања. Ако пустите да ствари иду својим током, може се десити да немате много тога заједничког, јер ће је друштво “програмирати” да је интересују само “женске” ствари. Али када су мали, интересује их све што интересује вас, па је паметно да одмах нађете нешто што ће бити ваша заједничка тема. То могу бити пецање, шетње по планинама, авантуристички спортови или било шта што ће вас повезати.

3. Будите онај коме ће се обратити кад је густо. То ћете постићи тако што ћете јој од почетка давати до знања да ћете увек застати и саслушати је кад има нешто да вам каже. И помоћи јој да изађе на крај са оним што је мучи. Многи очеви се прекасно укључе и очекују да ће им се тринаестогодишња ћерка поверавати иако су последњу деценију провели игноришући је. Нјени проблеми можда ће вам деловати тривијално, али не заборавите да је то само вежба за много веће проблеме који је чекају.

4. Постарајте се да свако вече оде на спавање знајући да сте на њеној страни. Чак и када сте имали лош дан, чак и када сте је казнили, чак и кад вам на папирићима пише поруке да јој више нисте тата, мора да зна да јесте њен тата и да ћете увек бити на њеној страни.

5. Уживајте колико год можете – само једном су мали и за трен ока више нећете бити тата мале девојчице. Многи очеви врло брзо зажале што су проводили толико времена радећи а тако мало играјући се са својом децом – не будите један од њих!

Извор: detinjarije.com