Шта наша мала радионица производи?

Временом се искристалисало да су саставни делови сваког кампа Усавршавање, Школа и Искорак. Усавршавањем несавршен отац, кроз активни процес, а у заједници са другима делећи искуства, постаје сваким даном све бољи. Такав бољи отац кроз школу добија прилику да деци пренесе нешто од вештина, знања и искустава које има, које га одушевљавају и које га одређују. Кроз искорак се даље сво то усавршавање, учење и подучавање актуелизују и прелазе у изазов или акцију. Овиме се започиње круг који води до Социјалног континуитета, који је наш далеки циљ.

Врсте образовних кампова

Први пут с оцем камп

Оно што отац може да пружи детету, његов специфичан поглед на свет, његово животно искуство, његов јединствен однос који би могао да изгради са дететом, то не може нико да замени. Учесници овог кампа су и маме и ћерке, али од старијих мушкараца се захтева активно осмишљавање и учествовање.

Тате и синови

Да би неко постао добар мајстор у некој области, мора да има узор тј. неког ко је већ успешан у тој области и мора уз њега да  проведе доста времена. Исто важи и за дечака који жели да одрасте у мушкарца…

Тате и ћерке

Да би ваша ћерка кад одрасте могла добро да одабере мушкарца са којим ће провести живот, она мора да има више модела. Отац је први од њих, али само ако је присутан у животима своје деце.

Рутуал преласка

Дечак израста у младића, а девојчица у девојку. Прелазак у наредну фазу одрастања детета, увек је обележен неким важним догађајем, а поготово то треба бити улазак у свет одраслих. Не желите да препустите тај догађај случају.

Живи мушки!

Будите оно што желите за своју децу!

Правила понашања на камповима

Могу се повести само своја деца. Знамо да би многој деци било забавно да поведу другаре из разреда, али ово није забавни парк.

Негујемо поштовање и поверење. Ово директно исходи из наших вредности и неопходно је за грађење заједнице. Поштујемо себе, своју децу, друге учеснике, опрему и природу.

Одговорност на првом месту. Родитељ је одговоран за себе и своју децу. У сваком тренутку мора да зна где се дете налази и шта ради и да процењује да ли то што дете ради неког омета или је опасно.

Растемо заједно. Не само наша деца, него и ми у улози родитељa. Све што спречава раст је непожељно (блејање у мобилни, видео игре, социјалне мреже и било које друго опсесивно понашање).

Трудимо се да водимо плодоносну дискусију. Избегавамо ламентирање, шупље приче и разговоре о томе шта је ко требао или није требао да уради и фокусирамо се на то шта ћемо ми да урадимо да буде боље.

——————————————————————————————————————–

Наши резултати

Самопоштовање

Однос уважавања према својој личности чини самопоштовање. Нема бољег окружења за стицање самопоштовања од природе где је све окренуто животу.

Интегритет

Интегритет је јединство менталних, емотивних, когнитивних, бихејвиоралних, вољних и телесних способности. Српски превод ове речи је Честитост.

Здравље

Однос према сопственом бићу човека је сличан његовом односу према природи. И обрнуто. Преко природе можемо научити многе ствари: да је човек пријатељ, а не конкуренција, да обиље без захвалности води у апатију, да је храна гориво, а не средство за крпљење самопоштовања…

Самопоуздање

Природа пружа могућност афирмације способности које у граду не могу доћи до изражаја. Сопствени однос према менталним, моторичким и другим способностима чини самопоуздање.

Одговорност

Човек постаје одговоран тако што прихвата себе и своју улогу у овом свету. Због виших циљева се повезује са другма и идентификује са онима који су му битни на том путу.

Храброст

Храброст је способност да се ситуација сагледа из перспективе вредносног система, а не ризика. Да би неко постао храбар мора да има добру способност сагледавања реалности овде и сада.