У оквиру кампова, Школа за тате и осталу децу, захетва да сваки тата мора да буде спреман да припреми неки едукативни садржај за децу. Да, мора! То може бити паљење ватре, везивање чворова или подизање шатора. Или нешто друго. Тако наравно деци буде боље, а и татама ма колико се некад они опирали томе. Упореди следеће ситуације – У првој доводиш дете у природу и учиш га, између осталог, да пали ватру. У другој шаљеш дете на ултра/кул/авантуристички/спектакуларни/турбо камп, где ће га аниматор, између осталог, учити да пали ватру. У чему је разлика у ова два приступа, кад ће дете на оба места да научи да пали ватру?

Разлика је у праунуцума или другим речима, разлика је у континуитету!

Дете кога је отац слао на камп да га аниматори уче паљењу ватре, кад одрасте своју ће децу слати на камп да га опет неки аниматори уче паљењу ватре.

Дете кога је отац учио да пали ватру ће кад одрасте и добије своју децу сам учити своју децу да пале ватру. И уживаће у томе! А онда ће деца своју децу учити то исто и уживати, и тако даље, и тако даље.

Ово се не односи само на пренос вештине, мада је и ту битно јер ти даје време са дететом и добру одскочну даску за оно битније. А оно што је битније су изградња навика и система вредности. Не можеш ни од кога да очекујеш, ни од аниматора, ни од учитељице, ни од тренера, да твом детету помогну да изгради навике према здравом животу, према природи, према здравој исхрани, према читању или према спорту. А посебно не можеш да очекујеш од других да твом детету усаде семе здравог система вредности, оптимизма, односа према слободи, природи, здрављу, љубави, животу… Нема тог аниматора који би то могао. То је твој посао.

Кад се следећи пут запиташ зашто је ћерка оперске певачице постала естрадна уметница или зашто је син вишег официра постао водећи криминалац неће ти бити тешко да закључиш да је разлог томе само један: о животу нису учили од својих родитеља.

Дакле, сад кад знаш колико је битно да дете учи баш од тебе, биће ти лакше ово са ватром, везивањем чворова и подизањем шатора.

У наставку ћемо описати неке активности које можете припремити у оквиру Школе за тате и осталу децу.

Паљење ватре: кресивом, упаљачем, шибицом, лупом, трењем. Проблематика: сува дрва, ситна потпала, одстрањивање трулежи, постепеност. Разлика између зимзеленог и листопадног дрвећа за ватру. Смисао: грејање и припрема хране, терање дивљих животиња.

Чворологија – који је чвор у којој ситуацији погодан. Који се лако везује, који се лако одвезује, чворови за везивање једном руком, сигурносни чворови…

Везивање удице – Да ли сте некада размишљали колико је пецање важна вештина? Научиш дете да пеца и оно никада неће бити гладно.

Рад са глином – Вајање побољшава моторику, визуелну перцепцију, осећај за лепо и корисно. Погледајте цртани Кирику и видите како је мали успео да читаво село нахрани тако што је правио и продавао керамику.

Прављење кућице за птице – Кућице се могу правити од различитих материјала (дрво, отпаци, глина, пластика…). Направите са дететом станиште за једну птичицу и то ће и вама и вашем детету дати осећај да је нешто изузетно урађено.

Прављење штафелаја за слике. Вежбање моторике и тимског рада.

Цртање, сликање и остало бојадисање (кад већ имамо штафелај)

Показна вежба: како пушење утиче на наша плућа

Прављење и ходање са штулама

Разне спортске активности са акцентом на тимски дух (не такмичарски)