Тате се често осећају искључено у току дојења, јер тај временски оквир виде као специјално време маме и бебе. Међутим, уз ових пар савета, сваки тата ће моћи лако да се укључи у круг те интиме. Мама ће тако добити прилику да мало предахне, а тата прилику да се зближи са бебом.

Ево шта да радите (по саветима искуснијих тата):

Устаните и ви
Када се мама пробуди у току ноћи на захтев бебе, устаните и ви – питајте да ли јој треба помоћ, па макар то било и да јој донесете чашу воде. Сва је прилика да јој помоћ неће бити потребна, али ви просто будите ту.

Ако мама користи пумпицу, замолите је да ви нахраните бебу
Када се беба роди, маме инстинктивно преузимају све на себе у тој мери да ће прегорети од труда да угоде свима. Некад ћете морати да је натерате и убедите да се одмори од бриге за бебом, јер сте ви ту и знате шта треба да радите. Ипак сте учили од најбољих.

Никада не ограничавајте време које мами треба за подој
Подој није само пука исхрана бебе. То је време када се мама повезује са бебом. Такође, то није време које треба да се ограничи, зато што можда сматрате да траје предуго. Пустите да се мама и беба заједно препусте једно другом.

Будите стрпљиви
У првим недељама вам се може учинити да иако је узбудљиво ви ипак не можете пуно да помогнете. Међутим, важно је да се не удаљите, стрпљиво сачекајте да се мама и беба повежу и будите сигурни да ваше време долази свакога дана све више.

Узмите “породиљско за тате” ако можете!
Наш закон о раду очевима дозвољава могућност да користе одсуство ради неге детета тек када дете наврши три месеца. Породиљско одсуство, које траје од рођења до првог тромесечја, може да користи само мајка. Да би очеви могли да искористе ово законско право и остану са дететом до његовог првог рођендана, оба родитеља морају да буду у сталном радном односу.

Тако да, уколико имате ово право, обавезно га искористите. Можда ћете рећи да ви морате да радите и зарадите, али као и за све велике ствари у животу, не постоји дугме за поновно пуштање и поновно искуство – зато само напред – новац ће доћи, а ви ћете провести прве моменте са вашом бебом у потпуности.

Извор: Најбоља мама на свету