У тренутку када ме је Дача позвао на тренинг имао сам 45 година и кондицију просечног по-цео-дан седећег инжињера. Дакле нула.

После годину дана тренирања и даље после недељног тренинга имам упалу мишића, али тренинзи иду лакше и могу да урадим већину ствари које други раде. Сећам се почетака када сад посматрао друге као надљуде који по шуми где ја једва уз њих стижем да трчим неких десетак минута пре него што језик исплазим до земље, они лудаци трче сатима и – да искористе време, дискутују о неким идејама Достојевског.

Разлика између трчања на кратке стазе и других спортова са једне стране и ултра трчања са друге је разлика између ријалитија и реалности, између Тарантина и Тарковског – личи по форми, а тотално је различито по суштини. Ултра трчање не може бити мотивисано жељом да се буде бољи од другога и ако тркач не одрасте ван досега те жеље брзо губи мотивацију за трчање, исто као што и човек који живи живот поредећи са другима неизбежно пре или касније губи мотивацију за живот и пада у депресију. Код трчања на кратке стазе, тркач сваког другог посматра као опасност, а код трчања на дуге стазе као свога и, што тренер каже, не гледа око себе да види да ли га неко претиче него да ли треба коме да помогне. Трчање на дуге стазе усклађује човека са самим собом, и тек такав човек може бити усклађен са другим људима. И зато је свака ултра-трка мали празник за учеснике.

Током трчања на дуге стазе имате времена да будете са собом, које иначе немате у овом мулти-таскинг естрадном ријалити контејнеру. Са собом можете причати, можете се свађати, можете се рвати, а можете се и договорити понешто… ако сте филмофил можете научити да објективно гледате разне епизоде из свог живота… ако вам током трчања затреба помоћ схватићете да сте истовремено себи највећи саботер и помагач… током трчања схватите и да немате појма да трчите, али то је друга тема… ако желите можете и ћутати са собом, што рече један писац „лако је наћи саговорника, тешко је наћи некога са ким ће моћи да се ћути“.

Најбоља ствар која се мени лично догодила је што су и моји клинци кренули на ове УТС тренинге, неко редовно, а неко мање. И онда имам довољно времена да будем родитељ, а то између осталог значи да ме деца виде како реагујем у одређеним ситуацијама, како се борим са собом, како издражавам, како се клизам, како се спотичем и падам, како устајем… Даје ми и простора за важне животне лекције, о успонима и падовима, о узбрдицама и низбрдицама, како се за узбрдицу треба припремити и како се на низбрдици не треба превише опустити… и како на низбрдици посебно треба пазити, јер се човек много лакше оклизне него на узбрдици… и како је битно са ким трчиш јер ће ти неко у кризи пружити руку, а неко ће те пустити низ воду… и да је битно како трчиш, како одржаваш пулс, како уносиш течности, како дишеш… али да пре него што одредиш „како“, мораш да знаш „зашто“ трчиш, али то зашто не може нико да ти каже, то мораш сам да изнесеш.

У праву је тренер да није циљ ових тренинга да неко од нас постане професионални спортиста, него да постане и остане бољи… у чему год жели. Бољи студент, бољи економиста, бољи родитељ, бољи Човек…

Што се мене тиче, трке на којима сам учествовао не вреди помињати. За свој највећи успех сматрам то што сам поносни члан ове заједнице и још увек долазим на тренинге. И надам се да ћу и даље бити тако успешан.