Јер кад не буде нас више, то ће бити само смена!

О НАМА

ЗАШТО

Зато што верујемо у здраву будућност своје пранунучади, своје унучади и своје деце. Зато што конструктивно можемо утицати на будућност једино мењајући себе на боље.

Зато што желимо да „кад не буде нас више, то буде само смена!”

КАКО

Заједница своје циљеве остварује кроз акције где су очеви носиоци свих активности и тако обезбеђује активну улогу очева у животима деце. На тај начин очеви су додатно покренути да преносе своја искуства, енергију, знања, веру и љубав на децу. Деца са друге стране имају доста узора и материјала за позитивну идентификацију.

Придружи се!

ШТА

За ових дванаест година направило смо преко 100 кампова, такмичења, хуманитарних акција, сплаварења… На њима учимо да ложимо ватру, оријентишемо се у природи, спремамо преноћиште, скупљамо лековито биље, пецамо, припремамо храну и све оно што нам омогућава да осетимо радост заједничког живота.

КО

Чланови наше заједнице су људи којима је наслеђе битно бар колико и садашњост, и који схватају да боља будућност неће доћи сама од себе, већ се за њу морамо морамо изборити сами – на првом месту кроз себе и своје потомство.

ОСНИВАЧИ И САРАДНИЦИ

Мирко Митровић

Муж, отац четворо деце и инжењер електротехнике.  Из жеље да постане бољи родитељ и боље разуме процесе комуникације, у слободно време студира психологију и на том пољу има сертификат Коуча у Трансакционој Анализи.

Успешно је завршио низ трка, маратона и ултра маратона. Са поносом истиче да је члан заједнице Ултра Тркач Србија.

Мирко верује да без добрих узора не можемо имати добру будућност и да је лично ангажовање основа било какве наде у боље сутра.

Урош Рајаковић

Поносни супруг и отац. Схватајући значај мушког узора у формирању личности своје деце и на њихов здрав раст и развој, активно учествује у свакодневном животу своје породице.

Љубитељ природе, поштовалац знања и туђих осећања, заљубљеник у умереност, истинитост, сврху и смисао.

По професији психолог и психотерапеут.

Први међу једнакима у Центру Кругови.

Драган Томић

Рођен у Београду 1974. године.  Као студент размене одлази у Америку и тамо остаје до 2007.  Тамо завршава основне студије, постдипломске студије и започиње каријеру. После 15 година у Америци налази прилику да се врати у Србију и настави рад у отаџбини.  У професионалном домену, Драган је директор развојног центра Microsoft у Београду.

Драган је отац троје деце. Драганов основни хоби су акције са децом у природи.

Од малих ногу је љубитељ природе и учесник је разних рекреативних спортских манифестација (полумаратони, полу ирон ман, планинарење и скијање).  За време Трке преживљавања 2015. године на Златару упознаје остатак екипе која се кроз разне акције трансформише и уз његово вођство постаје „Отаџбина Памти“.

Ненад Митић

Супруг и отац три девојчице који се сваким даном труди да буде на висини своје улоге и задатка. Када је на телевизији видео причу о удружењу „Први пут с оцем“ одмах је препознао да је то нешто чему треба да припада.

Пре него што је постао део удружења „Први пут с оцем“, кад год је био одвојен од породице радећи на неким пројектима рачунао је само шта се добија. Сада рачуна шта се и губи и сада постоји само један и најбитнији пројекат – породица, а све остало ради како би тај пројекат на крају био што успешнији.

Воли традиционалну музику, мајсторлук, авантуру, свира фрулу, бави се рекреативним јахањем и ужива у природи са породицом.

По професији дипломирани инжењер елекротехнике.

Када је тешко и када мало застане, само помисли на подвиге, напоре и искушења ултратркача у којимa види огроман подстрек.

Александар Јовановић

Супруг и отац дечака који је његова „слика и прилика“.

Као дипломирани инжењер машинства, због природе посла најраније детињство свог сина провео је на грађевинским пројектима одвојен од породице. Након одлуке да се много више посвети породици, а свестан чињенице да је присуство оца веома важно у одрастању дечака, све своје способности ангажује у циљу што бољег реаговања на изазове које родитељство са собом носи. Истрајан је у намери да детету помогне да што лакше чини искораке у „спољни свет“ и при том буде свесно реалне представе о себи у ширем окружењу.

Своје слободно време воли да проводи у природи, посебно у близини воде.

Припадник је заједнице Први пут с оцем од почетка 2020. године са којом је од тада у непрестаној интеракцији. Размена искустава и сазнања у оквиру заједнице помаже му да боље разуме своје дете у неким ситуацијама и расте заједно са њим.

Татјана Радић Милутиновић

Тања је стални трагалац за правдом и истином, мајка троје нејачи и супруга Александра, љубитеља свега лепог. Сматра да је њена главна улога борба за достојанственији и бољи живот, живот који је исупњен добротом, љубављу, солидарношћу. Труди се да разуме шта значи бити добар родитељ и да својим поступцима не гуши своју, а ни туђу децу.

У слободно време бави се музиком и бициклизмом. По занимању социолог, а по опредељењу слободни уметник.

У животу прошла много и спремна је да несебично своје знање и искуство подели са другима.

Милан Трнинић

Отац троје дјеце, трајно одушевљен богатством и потенцијалом породичног живота, и у добрим и у тешким тренуцима.

Рођен у Сарајеву, живио у Канади 14 година до повратка са породицом у Србију.

Још у Сарајеву планинарио са оцем и планинарским друштвом. Задњих година учесник више породичних Трка преживљавања, заједно са старијим сином обучен и сертификован за „PADI OWD“ роњење. Присталица идеје да „родитељи треба себе да исправљају, а дјеца ће у њиховом друштву свакако на њих личити“.

По професији софтвер архитекта, рачунарима се са задовољством бави од средње школе. Коаутор програмског језика GML за географске податке.

Емина Копић – Ема

Ема је посвећена својој породици и ужива у породичном животу. Верује да је родитељство њен најважнији животни пројекат и највреднији дар. Уверена је да је за оптимално ментално здравље детета важно да оно расте у складном окружењу, као вредновано и вољено. У оквиру породичног живота мисли да супружници имају једнако важне улоге и обавезе, кроз које могу заједно да допринесу и нађу начин да у њима уживају.

Ради као психолог са појединцима и паровима који желе да унапреде квалитет свог живота и разреше неке животне дилеме и проблеме. Од студентских дана ради са групама као фацилитатор и тренер за теме из области комуникације, асертивности, разрешења конфликата, емоционаналне писмености, превазилажења последица стреса и траума.

Жељка Курјачки Станић

Удата за љубав свог живота и мама малим, снажним и радозналим близанчићима. Њена професија су психологија и психотерапија, у којима јој је циљ да помогне људима да открију шта је то што их чини срећнима, одакле црпе своју снагу када им је тешко, шта их инспирише и враћа вољу за животом.

Поред психологије, њена љубав су и пчеле и њихов фасцинантни породични живот унутар кошнице. Воли да изучава својства меда, прополиса, полена, пчелињег воска и да прави препарате од ових лековитих производа кошнице.

Узбуђена је и захвална што је постала део дружине „Први пут с оцем“ јер зна одлично колико је исцељујућа моћ боравка у природи и колико је велика, незаменљива улога оца у одрастању срећне и снажне деце.

Милица Жарковић

Милица, као својеврстан „сваштар“ и даље упознаје себе и открива шта све јесте. Воли да буде у покрету: хода, вози бицикл/ролере, скија, плеше, путује. Своје омладинске дане провела је широм Европе на волонтерским камповима и другим међународним програмима за младе. На сваком путовању пронађе неки нови део себе. Kада обиђе свет, ваљда ће се коначно комплетирати.
По професији педагог и психодрамски практичар, по животном опредељењу волонтер, активиста и едукатор. На добром је путу да постане психотерапеут.
Ужива у природи, загрљајима, музици, посебно окружена људима у сваком животном добу. Пише и црта. Једино се у боровој шуми осећа „као код куће“.
За својих 35 година нашла се у разним професионалним улогама, али, далеко важније, и породичним: као ћерка, сестра, супруга и мама.
Родитељ у њој се највише радује упознавању и откривању своје деце. Свакога дана је изненаде открића. 🙂
Верује да све што ради треба да има сврху и да сваки живот има мисију. Неуморан је борац за чистије и здравије сутра. То је и довело до екипе „Први пут с оцем“, где види место на коме може да расте као родитељ и човек, али и да буде подршка другим родитељима.

Небојша Миљевић

По професији психолог и психотерапеут у едукацији.

Поштовалац природе, заљубљеник у музику и борилачке вештине, обожавалац паса. Слободно време најрадије проводи у шуми или на бициклу.

У реалном свету одраслих, кроз претходно радно искуство у Центру за социјални рад, увиђа значај рада са породицама и јачања родитељских компетенција.

Актуелно ангажован у пружању психолошке подршке малишанима који се боре са малигним болестима и њиховим родитељима кроз саветовање, радионице, едукације и рехабилитационе кампове. Води се принципима заједништва, доброчинства и међусобне подршке.

Убеђен да јачањем породице чинимо појединце срећнијим, градимо здравије друштво и чинимо свет бољим местом.

Јелена Ђокић

Мастер психолог, у едукацији за Гешталт психотерапеута. Искуство у раду са децом стицала је најпре у својој великој породици, чувајући две млађе сестре, а потом и кроз дугогодишње волонтерско искуство у различитим хуманитарним организацијама, у земљи и иностранству.

Пројекти, радионице, кампови за децу и младе, оплеменили су јој душу и у живот донели добре људе великог срца. Диви се људима који се труде да свет учине бољим местом и настоји да буде једна од њих.

Волонтирање, психологија, психотерапија били су избори вођени жељом да своју енергију, време и љубав за људе уложи у подршку и развој других, а кроз њих упознаје и развија себе. Воли да експериментише кад кува и плеше боса по трави.

Омиљено место јој је шума.

Владимир Илић

Владимир је посвећен супруг и отац, увек у акцији и стално учи. Поштовалац природе, свих њених лепота и лекција које несебично дели са нама. Рођен у граду са најлепшим кејом на Дунаву, у Земуну.

Обожава путовања, која често не планира унапред. Једно од оних за памћење је пут до Африке од 22 дана. Љубитељ животиња, од рођења. Кад се врати 25 година уназад схвата да не постоји животиња коју није имао од шумске корњаче, хрчка, чинчиле, зечева , паса, паунова и све њих је доносио тата. Хоби су му пливање и читање.

Данас своје слободно време добрим делом проводи трчећи за сином. Никад боља кондиција и никад брже и лакше пређени километри.

Сматра да без породичне стабилности нема успеха ни на једном пољу. Породица где је љубав тон којим се разговара је његова девиза. Подједнака укљученост оба родитеља у одгајању деце је нешто што целој породици пружа прилику да буде срећна и потпуна.

У удружење Први пут са оцем се прикључио прошле године, разлог је више него јасан, а то је жеља да очеви буду присутнији још више у одрастању своје деце.

Више од 7 година ради у великим корпорацијама задужен за тренинге и развој људи. Велики део свог образовања, поред завршеног Факултета организационих науке је посветио и ОЛИ методу, Гешталту, Породичним констелацијама. Данас Гешталт и Оли терапеутски саветник са супервизијом. Верује да је искуство проживљених осећаја и емоција носилац односа, подршка промени, као и истраживачка жеља за спознајом личне истине.

Верује да мали људи упијају и уче из свог окружења, и тако поучени усвојеним знањем и искуством, креирају окружење за неке нове мале људе.